Tuesday, 3 December 2013

Jalan-jalan ke Venice 5 - 7 Jun 2013



Dari Florence, kami meneruskan kembali perjalanan ke destinasi berikutnya iaitu Venice. Untuk ke Venice, kami sekali lagi menaiki train intercity dari Firenza Santa Maria Novella Station menuju ke Venice S Lucia. Kami mengambil train pada jam 12.15pm, pagi tu sempat lagi shopping di San Lorenzo Market. Sabo je la. Shopping tak hengat, sampai Rozie kena beli luggage lain memandangkan luggage yang dibawa dari Msia koyak. Gelak je bila ingat balik.

Perjalanan dari Florence ke Venice mengambil masa selama 2 jam 5 minit. Cara-cara tempahan tiket, sila rujuk kepada entry sebelum ini.

Sebelum sampai ke Venice, saya sering tertanya-tanya macamana lah rupanya Venice yang dikatakan kota air ni. Memanglah sebelum ni pernah tengok kat tv dan majalah cuma, tapi gambaran sebenar tu macam tak sampai dalam kepala. Berkali-kali juga saya baca map Venice untuk mendapatkan gambaran sebenar. Memandangkan saya tak dapat gambaran bagaimana untuk menguruskan transport dari stesyen keretapi ke tempat penginapan, dengan menggunakan pengangkutan air, saya agak blur jugak lah pada awalnya. Tapi bila sampai, ooooo senang saja rupanya.

 


Pengangkutan 

Sampai di stesen keretapi, saya membeli tiket water bus di kedai serbaguna berdekatan untuk ke San Samuele Boat Station. Dengan luggage yang semakin berat, kami heret saja beg masing-masing dan bawa ke station berdekatan. Mujur ada seorang abangLa yang tolong inform macamana nak naik water bus, di mana nak tunggu, dan validate tiket dulu sebelum naik.

Untuk ke lokasi penginapan, kita perlu tahu di station mana yang terdekat dengan penginapan kita nanti supaya kita tak salah turun station. Kalau tersalah turun, nanti kena jalan jauh dan sepertimana yang kita ketahui, Venice ni memang banyak lorong dan terusan airnya. Untuk melintasi setiap terusan, kena naik turun tangga, kalau ada yang sakit lutut memang merana lah juga. Sebelum travel ke mana-mana, sila exercise dulu ye untuk mantapkan stamina.

Water bus dan water taxi adalah pengangkutan utama di Venice. Water bus murah sikit bayarannnya, dalam €6 berbanding water taxi dengan bayaran €140 per taxi. Saya cuba kedua-duanya, hala pergi naik water bus yang seperti bas awam, siap penuh dengan penumpang yang berdiri dan water taxi yang seperti kereta limo pula rasanya. Rugi kalau tak cuba water taxi, memang rasa macam orang kayos kat Venice. Atau boleh perasan Angelina Jolie dalam filem The Tourist. Huahua... bila lagi nak berangan. Lagi info berkenaan dengan pengangkutan awam di Venice boleh rujuk di SINI.

water bus

water taxi dengan pemandu yang ensemmmmm


Penginapan

Pada mulanya memang saya agak pening nak pilih lokasi dan penginapan yang sesuai untuk kami yang seramai 7 orang. Dah la lokasi memang saya tak dapat nak bayangkan, dengan penyusunan bilik untuk seramai 7 orang pula. Seminggu dalam website Airbnb, saya akhirnya jumpa satu apartment yang sangat selesa dengan lokasi yang dekat dengan Piazza San Marco. Ca Dei Zotti, apartment 3 bilik saya tempah pada harga €290/malam. Dalam €41/pax/night. Kira ok lah, lagipun ada dapur untuk masak dengan 2 toilet.

amacam, cun tak bilik tidur saya

bilik berikutnya ada 2 katil single, bilik lagi satu ada katil queen tapi dah bersepah so tak dapat nak upload gambar

Saya sering berhubung dengan Serena, agen yang bertanggungjawab untuk menjemput kedatangan saya di San Samuele Boat Station, melalui email dari Malaysia dan melalui sms semasa kami di Florence. Ternyata dia seorang yang menepati masa, saya janji jam 3.30pm memandangkan waktu check-in pada jam 3pm. Jalan dalam 5 minit, sampailah ke apartment kami. Dia juga tunjukkan kepada saya kedai runcit yang berdekatan, dan selebihnya kena explore sendiri lah.

pintu masuk nun kat bawah, sebelah tu toilet besar gabak

toilet atas

toilet kat sana ada 2 bowl, gunakan kreativiti untuk menggunakan yang mana satu

Saya agak berpuas hati dengan apartment di Venice. Khabarnya apartment ni baru diubah suai oleh pemilik, dan review yang saya baca sebelum ni pun agak memuaskan.

sempat cuci baju dan sidai gaya orang Italy


Apa yang menarik di Venice ?

Sebenarnya segalanya tentang Venice adalah menarik, tambah untuk pelancong yang pertama kali melawat seperti saya. Jalan saja ikut rentak kaki, orang kata tak akan tak sesat di Venice, tapi kalau kita ikut jalan yang betul, tak ada la sesat pun. Orang kata air sungai Venice busuk baunya kalau pergi musim panas, tak ada lah busuk sangat pun kalau pergi bulan 6 haritu.

1. Gondola rides
Tarikan utama dunia di Venice tentulah gondola nya. Rugi kalau pertama kali datang, dah berkira-kira nak naik atau tak gondola ni. Naik aja, walau 20 minit pun, layan. Harga untuk 20 minit rides ialah €80/pax dan hanya 6 orang maksima boleh menaiki 1 gondola. 

Kalau ada yang nak lalu bawah Bridge of Sighs ke, atau nak ada orang main muzik atas gondola ke, kena buat arrangement lain dengan pengayuh gondola. Tak tahu lah pula berapa diorang akan caj, tapi boleh la tanya mereka disitu. 

"A local legend says that lovers will be granted eternal love and bliss if they kiss on a gondola at sunset under the Bridge of Sighs as the bells of St Mark's Campanile toll," - Wikipedia


 




2. Piazza San Marco
"Piazza San Marco (Italian pronunciation: [ˈpjatt͡sa san ˈmarko], often known in English as St Mark's Square), is the principal public square of Venice, Italy, where it is generally known just as "the Piazza" (la Piazza). All other urban spaces in the city (except the Piazzetta and the Piazzale Roma) are called "campi" (fields). The Piazzetta (the 'little Piazza') is an extension of the Piazza towards the lagoon in its south east corner (see plan). The two spaces together form the social, religious and political centre of Venice and are commonly considered together." - Wikipedia

Satu malam tu kami cuba datang lepak waktu malam disini, ada beberapa restoran ditepi tu menyediakan live music yang sangat best. Kami lepak dan order minuman saja disitu, saja nak feeling2 tourist tapi awasi dengan harga bayaran yang dikenakan oleh kedai-kedai disitu. Caj makan di luar restoran adalah berbeza, siap kena prepare tips untuk waiter lagi.






3. Murano Glass
Peminat-peminat Murano Glass boleh datang shopping di Venice. Harga jauh lebih murah berbanding tempat-tempat lain. Murano glass yang terkenal di negara kita ni macam brand Pandora, harganya murah berbanding dibeli di negara kita. Boleh cari kedai Pandora di belakang Piazza San Marco atau kedai-kedai murano glass lain berlambak disitu. Murah-murah pulak tu, tapi kena awasi dengan yang original murano dari Venice atau buatan China.




4. Hard Rock Cafe Venice
Pengumpul t-shirt HRC mesti nak cari kedai ni, yang mana ianya terletak dibelakang Piazza San Marco saja. Senang je nak cari, dan pemandangan kat situ memang cantik dengan gondola penuh parking di depan HRC Venice.




 



Venice kalau sekali dah datang, bila balik Malaysia macam memanggil-manggil untuk kembali lagi. Bukan untuk apa pun, sebab Venice bukan ada apa pun sebenarnya. Cuma surrounding Venice berbeza dengan tempat lain, nak cerita pun susah, korang kena datang sendiri untuk feel. Agak susah nak cari kedai makanan halal di Venice, mujur kami tempah apartment di Venice, senang sikit nak masak. Apapun, kalau ada kesempatan dan keizinan olehNya untuk kembali ke Italy pastinya saya akan kembali lagi ke Venice, duduk lama sikit untuk explore lebih lagi kota air ini. Pastinya lebih mengagumkan.

Ciao !









8 comments:

Jari Manis said...

JM ada simpan angan2 nk ke Europe country ni..jadi nak minta jasa baik boleh tak bagi total cost bagi jumlah hari ke sana..plan nk pegi sendiri cam costly sikit around 13K for 2 weeks kan..kalau pegi dengan kelana convoy cam murah sikit..what's your opinion

shoeque said...

Hi JM.... maaf lambat reply, bz sikit.. huhu... ok, kalau nk travel Europe rasanya pegi sendiri lagi jimat dan selesa sebab kita dpt tentukan masa n perjalanan sdri. Tp kalau ragu2 nk jalan sdri, KC adalah yg terbaik utk masa ini... wahh bestnya ada plan ke Europe...

izow brown said...

woww syoknye .. insyaallah kalau takde ape2, bulan march ni sy akan backpack ke europe. so venice n rome include in my itenary... menarik tgok blog ni.. boleh share itenary yg lebih detail tak? mcm jadual train, price dari rome ke venice ni.. thanx in advance..

izow brown said...
This comment has been removed by the author.
shoeque said...

Hi Izow

Jadual train boleh refer ke website http://www.trenitalia.com/ , sebab harga dan jadual train mungkin berbeza dari masa ke semasa.

btw, tkasih visit blog ni.

CIKU said...

salam kenal..ciku baru jumpa blog ni,..hihi..i follow..teringin nak ke venice gak..hihi:)

Hairul Muna said...

Assalam. Ada contact email apartment di venice tu tak? Kami plan ke venice bulan dec ni. Tq

Diana Ismail said...

salam sis,

Nk tanye, u mention Gondola rides 80/pax (seorng dalam 80 euro) or 1 Gondola 80 Euro?